Szczerze powiedziawszy boję się aż pisać tę wiadomość, gdyż nie mam bladego pojęcia czy ktokolwiek na to odpisze, ale zaryzykuję.
Jak dobrze wiedzieć, ostatnio Rada Komisarzy Ludowych bardzo stara się o uznanie Czesnoradu na arenie międzynarodowej, jednakże do tej pory z marnym skutkiem.
Natomiast ja i Tow. Włodzimierz Molotin staramy się nie tracić nadziei na uznanie Czesnoradu za nację, jednakże pomysły do jakich narodów się zwracać o to uznanie, to już tak.
Orientując się mniej więcej w obecnej sytuacji międzynarodowej i na obecnych relacjach między poszczególnymi narodami, ciężko jest wybrać nam naród, do którego zwrócić się o uznanie.
Do tej pory narody, do których wysłaliśmy Tow. Dimitrijego Ścierkowa, to:
+ Ludowa Republika Magnifikatu,
+ IV Republika Muratyki,
+ Państwo Suderland,
+ Mandragorat Wandystanu,
+ Palatynat Leocji.
Dobrym przykładem mogłaby być IV Republika Muratyki. Znając przykładowo ich stosunki z Republiką Bialeńską, ciężko stwierdzić jest nam, czy aby na pewno dobrym pomysłem byłoby wysłanie tam przedstawiciela Republiki Socjalistycznej Czesnoradu. Dlatego zwracam się do Was Towarzysze, czy macie pomysł, do kogo można jeszcze wysłać przedstawiciela, nie niszcząc relacji z narodami, do których już wysłaliśmy przedstawiciela Czesnoradu. Obrady Rady Komisarzy Ludowych Republiki Socjalistycznej Czesnoradu są jutro i wtedy przyjrzymy się na pewno propozycjom Waszym (o ile ktoś coś napisze).